Hospitality

Abacus

  • timber
  • stone
  • plants
Status
Completed (2017)

The brief called for a light and airy space that capitalised on the bones of the original building structure, bringing to the surface the beauty of its distress and mass, challenging its obstacles and turning them into opportunities.

Entering off Chapel St, the main Dining and Bar space is remnant of an inner city garden sanctuary- offering space, light and outward views. All ground floor windows were demolished and replaced with BI-fold doors and windows that facilitated the space to be fully open at all times.

The space is layered with a fuse of timbers, stone, dark tiles, brass details & wicker furniture that reference the tones and textures in a park landscape. The use of natural timbers, shrubs and playful lighting also form the main feature of the space- a tiered platform, anchored by a 6m tall tree, around which people can congregate & dine in an unconventional manner.

The original structure is exposed in the backdrop, and the height of the space is amplified with new back lit timber uprights – a playful reference to street lighting.

Illuminated spheres suspended above the bar make a sculptural abacus- alluding to the buildings former use as a bank.

Share

  • Eat abacus20100
  • Eat abacus19998
  • Eat abacus 177-1
  • Eat abacus 663
  • Eat abacus19954
  • Eat abacus 486
  • Eat abacus 291
  • Eat abacus 561